Facebook Twitter Youtube

Позиція Шостого ААС у справі про знесення багатоквартирного житлового будинку «Corner» у Деснянському районі міста Києва

23 липня 2020 року колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Андрія Горяйнова та суддів Володимира Кузьменка, Віталія Файдюка розглянула апеляційні скарги фізичної особи й об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деснянський» на рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 19 липня 2019 року в адміністративній справі № 620/1053/19. Цим рішенням суд зобов’язав відповідача знести багатоквартирний житловий будинок за адресою: м. Київ, вул. Пожарського, 16-б

З огляду на те, що було скасовано рішення суду першої інстанції та задоволено апеляційні скарги, публікуємо позицію Шостого ААС (постанова складена в повному обсязі 27 липня 2020 року).

Під час проведення перевірки з виїздом на місце представник Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва встановив, що фізична особа-відповідач виконує роботи із будівництва першої секції багатоквартирного клубного будинку «Corner» на рівні першого поверху. Натомість на час судового розгляду справи власниками квартир у будинку, щодо якого поданий позов про знесення, є інші фізичні особи та товариство, а особа, до якої заявлені позовні вимоги та яка зазначена відповідачем у справі, не є власником будинку чи квартир у ньому.

Колегія суддів Шостого ААС прийшла до висновку, що позовні вимоги заявлені до неналежного відповідача. Водночас можливість залучення співвідповідачів на стадії апеляційного перегляду справи Кодексом адміністративного судочинства України не передбачена.

Звернення до суду не може використовуватися як засіб позбавити іншу особу належних їй прав, навіть не безспірних, без пред’явлення позову саме до такої особи.

З цих підстав рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 19 липня 2019 року скасовано, а у задоволенні позову Департаменту ДАБК відмовлено.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •