Facebook Twitter Youtube

Результати розгляду апеляційних скарг щодо знесення багатоквартирного житлового будинку «Corner» у Деснянському районі міста Києва. Позиція Шостого ААС буде викладена в окремій публікації

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Андрія Горяйнова та суддів Володимира Кузьменка, Віталія Файдюка розглянула апеляційні скарги фізичної особи й об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Деснянський» на рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 19 липня 2019 року в адміністративній справі 620/1053/19.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог і приєдналися на етапі апеляційного розгляду справи, – 14 фізичних осіб.

У квітні 2019 року Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради звернувся до суду з позовом, у якому просив зобов’язати власника знести багатоквартирний житловий будинок «Corner» за адресою: м. Київ, вул. Пожарського, 16Б.  

В обґрунтування своїх вимог департамент зазначив, що у відповідача відсутній дозвіл на будівництво багатоквартирного будинку на вул. Пожарського, 16Б, у Деснянському районі м. Києва, оскільки виявлено факт подання недостовірних даних. У з’язку з цим скасовано право на початок виконання будівельних робіт, набуте на підставі поданих повідомлень і декларації про готовність об’єкта до експлуатації. Також зазначає, що відповідач в установлений строк добровільно не виконав вимоги припису про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил. Це, на думку позивача, є підставою відповідно до чинного законодавства для звернення до суду про знесення самочинного збудованого об’єкта.

Суд першої інстанції зазначає, що відповідач без відповідних дозвільних документів провів будівництво першої секції багатоквартирного житлового будинку на рівні першого поверху на земельній ділянці, яка не була відведена для цієї мети та має інше цільове призначення. Це дає підстави для визначення цього будинку як об’єкта самочинного будівництва.

Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив позов департаменту та зобов’язав відповідача знести багатоквартирний будинок «Corner».

Не погоджуючись із цим рішенням, відповідач та ОСББ «Деснянський» подали апеляційні скарги.

Колегія суддів Шостого ААС задовольнила апеляційні скарги та скасувала рішення суду першої інстанції.

Підстави для такого рішення Шостого апеляційного адміністративного суду будуть опубліковані після виготовлення повного тексту постанови.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •