Міністри теж помиляються

Завжди слід пам'ятати, що за прийняттям будь-якого закону або постанови стоять люди. Усі ми іноді помиляємося, і трапляється так, що це призводить до недобрих наслідків.

Часом трапляються випадки, коли прийнятий закон порушує права людини. Яскравим прикладом є розглянута справа Київським апеляційним адміністративним судом. Учасниця судового процесу, плануючи переїзд із Криму, хотіла перевезти майно на материк, але на перешкоді їй став митний контроль, що керувався постановою про обмеження постачання окремих товарів з тимчасово окупованих територій №1035. Справа у тому, що стаття 370 Митного кодексу України не містить ніякої інформації стосовно побутової техніки, проте бачимо у списку бінокль та друкарську машинку. Зазначимо: жінку зупинили через спробу перевезти через кордон електричну духовку і електросушарку. Чому цих необхідних у побуті приладів немає у переліку, не зрозуміло.

У розпачі жінка подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) з вимогою скасування постанови чи її зміни. Справедливість громадянка  остаточно знайшла лише у другій інстанції, бо Кабінет Міністрів України не погодився з рішенням ОАСК і подав апеляцію. Але її не задовільнили. Міністри стверджують, що їх головна ціль, по-перше, безпека держави: «Таке рішення приймається виключно з метою забезпечення безпеки держави, збереження громадського порядку та охорони здоров'я населення України». Утім як саме електрична духовка і сушарка можуть зазіхнути на державну безпеку, представники КМУ пояснити не змогли. Скільки ще людей постраждало через цю заборону, лишається здогадуватися.

Непродуманість прийнятих чиновниками постанов, на жаль, негативно позначається на громадянах країни. Державна система так само не ідеальна, як і люди, які її створюють і керують. Часом ми стаємо очевидцями або навіть жертвами обставин, що виникли внаслідок недоліків системи. На щастя, існують інші органи влади, зокрема судові, здатні залагодити конфлікт, переглядаючи і скасовуючи «безглузді» постанови.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •