Facebook Twitter Youtube

Баталії Гостинного двору: як намагалися знести архітектурну пам’ятку

Хто хотів збудувати новенький торговий центр на місці Гостинного двору? Чому реконструкцією споруди й досі не займаються? Відповіді треба шукати в далекому 2011…

Центр Києва переповнений унікальними історичними пам’ятками, серед яких і Гостинний двір на Контрактовій площі. Будівництво розпочалося в далекому 1809 році під керівництвом італійського архітектора Луіджі Руска, а кінцевий вигляд споруда отримала лише в 1982.  За два сторіччя в стінах Гостинного двору розташовувалися численні магазинчики, лавки та майстерні.

Однак за останні шість років навколо архітектурної пам’ятки точилися запеклі бої. Все почалося в 2011 році, коли правляча еліта під егідою Віктора Януковича поклала око на привабливий шматок землі в центрі міста. Мова йшла про будівництво на місці Гостинного двору сучасного торгового комплексу.

Для реалізації плану в 2013 році було створено ПАТ «Укрреставрація», яке витіснило неконкурентоспроможну Державну корпорацію з ідентичною назвою. Депутатам «Батьківщини» вдалося знайти папери, згідно з якими ПАТ «Укрреставрація» регулярно сплачує оренду Фонду державного майна в розмірі 100 гривень, а вартість всієї будівлі оцінювалася в 21 тисячу гривень.

За рік до цього тодішній президент України Віктор Янукович підписав закон, згідно з яким дозволено приватизувати Гостинний двір. Однак, зважаючи на те, що пам’ятки культурної спадщини можуть бути передані в руки юридичних або фізичних осіб, було прийнято рішення про виключення будівлі з переліку пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Загроза зруйнування Гостинного двору викликала шквал негативної реакції громади. Під будівлею неодноразово проводилися масові акції протесту. Створення чергового торгового центру, тим паче в будівлі історичної пам'ятки, кияни вважали недоцільним. У грудні 2012 року до них долучалися відомі діячі, зокрема Віталій Кличко. Пожежа у 2013, яка сильно зруйнувала фасад та дах приміщення, не була випадковою. Так вважають активісти, зокрема народний депутат від партії «Самопоміч» Олександр Бригінець. Адже тепер через пожежу питання реконструкції Гостинного двору мали розглянути в короткі строки.

У 2014 році завдяки організації «Громадянська позиція», яка подала оскарження до Київського апеляційного адміністративного суду, рішення про надання Гостинного двору для реконструкції ПАТ «Укрреставрація» скасували. Буквально через рік Фонд державного майна розірвав договір з приватною фірмою, а статус пам’ятки національного значення Гостинному двору було повернено.

Незважаючи на те, що спори з приводу будівлі вщухли, вона й досі знаходиться в аварійному стані. Експерти та небайдужі активісти закликають негайно реставрувати Гостинний двір. Вони стверджують, що споруда може «не пережити» зиму. Уздовж периметра зовнішніх стін Гостинного двору утворилися водяні розводи з грибком, відбувається розшарування цегляної кладки. Імідж Києва як прогресивного європейського міста руйнується через те, що в центрі за яскраво-зеленими парканами розташувалися занедбані пам’ятки архітектури.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •