Facebook Twitter Youtube

Тернистий шлях райрад: як вибори поставили на паузу

Суд призупинив рішення про вибори в районні ради Києва, які повинні були відбутися 27 березня 2016 року. Позов до Окружного адміністративного суду подали народні депутати та скандальна радикальна організація«Наждак».

Улітку 2015 року Київрада ухвалила рішення, що вибори до районних рад Києва відбудуться восени 2016 року. Центральна Виборча комісія визначила дату 27 березня.  Кияни повинні були обрати 462 депутати, які допоможуть владі стати ближчою до народу. Але 27 січня Окружний адміністративний суд м. Києва призупинив рішення ЦВК на невизначений термін.

«ЦВК заборонено здійснювати будь-які дії щодо перших виборів депутатів районних у місті Києві рад аж до вступу в силу постанови суду за результатами розгляду позову ", – заявив Андрій Магера, заступник голови ЦВК. За його словами, ЦВК подає апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду. Але проблема в тому, що наступне засідання тільки 9 лютого. Тобто коли закінчаться всі терміни подачі документів для кандидатів і формування територіальних виборчих комісій.

«Судді Огурцову нікуди  поспішати... І нарешті клопотання ЦВК щодо залучення Київської міської ради як третьої особи у процесі було відхилене... Звісно, «незалежним і безстороннім» суддею Огурцовим», – написав Магера.

Він відзначив, що сьогодні ЦВК залишається лише один варіант – подавати апеляційну скаргу на ухвалу судді Огурцова, яка має «всі ознаки незаконності».

Кому ж  вигідно не проводити вибори? Позов до суду подали Євген Рибчинський та Сергій Рудик, а також громадська організація «Громадський контроль «Наждак». Рибчинський восени минулого року вийшов із фракції «Блок Петра Порошенко», щоб взяти участь у виборах мера Києва. Сергій Рудик – народний депутат від "Свободи".

Громадська організація «Наждак»  з'явилася після Майдану. Відомою вона стала після декількох вуличних акцій. Наприклад, з вимогою повернути метрополітену дохід від розміщення реклами. Кілька разів активісти «Наждак» громили зали ігрових автоматів. Офіс цього об'єднання знаходиться на столичній Борщагівці у звичайній квартирі. Головою організації є Микола Дульський, якого декілька разів затримували правоохоронці.На своїй сторінці у Фейсбуці він пише, що працює «за наймом». Дульському усього 28 років. На останніх виборах мера Києва він  був серед кандидатів. Цікаво, що позивачі оскаржували не вибори, а процедуру їх призначення.

Якщо повернутися на 8 років назад, то можна згадати, що в 2010 році Київрада розпустила районних депутатів. Процес  відновлення райрад ішов дуже важко. Мерія постійно відкладала це питання, опираючись на те, що потрібно ретельно продумати структуру відновлення.  Але наближалися вибори мера столиці і тодішньому очільнику Києва Віталію Кличку потрібно було показати свою демократичність. Тому більшість у Київраді все ж проголосувала за це рішення.

Рішення  Окружного адміністративного суду м. Києва значно пригальмувало вибори в районні ради Києва. І вигідне воно лише команді мера, аби зберегти усі повноваження в своїх руках, адже невідомо, кого кияни приведуть до райрад. Можливо, там промерська політсила не буде підтримуватися.

У свою чергу ЦВК подала апеляцію до Київського апеляційного адміністративного суду на ухвалу Окружного адміністративного суду за позовом громадської організації «Наждак» та нардепів. КААС виніс остаточне рішення:  апеляційна скарга «Наждака» була повністю задоволена, а апеляційні скарги ЦВК залишили без задоволення.

 

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •