Facebook Twitter Youtube

Сезон полювання на алкоголь продовжується

17 березня 2016 року  вступив у дію закон про обмеження продажу алкогольних напоїв у МАФах. Представники правоохоронних органів та доброчесні громадяни могли фіксувати порушників. Завдяки подібним викликам відбувалося штрафування, а інколи й доходило до демонтажу.

Останні два роки тимчасові споруди загрузли в брудних справах. Ці об'єкти викликають обурення, адже заважають не лише пішоходам поруч зі станціями метро, але і  знищують «фабрики кисню» – дерева. До речі, одне таке зелене насадження виробляє до  113 кг  оксигену на рік, але натомість ми отримуємо тютюн та «зігріваюче». Останнє взагалі немов та скринька пандори: одним збагачення несе, а іншим підкидає ідеї стосовно перегляду частини 1 статті 153 Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Звичайно, врегулювання питання є досить вагомим внеском у подоланні криміногенної ситуації в державі. МАФи є доступним місцем отримання алкогольних напоїв, причому варто зазначити: у будь-який час та у будь-якому місці. Держава розпочала боротьбу з тимчасовими спорудами недарма, тому що МАФи перетворилися на окрему сферу економіки. Юрій Бутусов у своїй статті тижневика «Дзеркало тижня» підкреслив: «За даними на 2013 рік, обіг  складав близько 10 млрд грн, а чистий прибуток – близько 2 млрд грн на рік».

Вищевказаний закон був прийнятий з метою зменшення числа правопорушень під час проведення масових заходів. Він позбавляв МАФи основного джерела заробітку, викликаючи шквал негативних емоцій у підприємців. Захисники природи, батьки, люди похилого віку видихнули з полегшенням, бо кількість таких споруд вражає. Станом на 31.03.2016 року, відповідно до бази даних МІАС ЗМД «Містобудівний кадастр Києва», Департаментом містобудування та архітектури укладено 6453 договорів на функціонування тимчасових споруд на території міста Києва, з яких 1581 договір –  «Продаж тютюнових та алкогольних виробів» і «Продаж пива».  Київська міська рада вирішила піти ще далі, ніж заборона продажу алкогольних напоїв на тимчасовий період.  Ідея виникла щодо постійного припинення торгівлі спиртним. Власники обурилися ще більше та звернулися до суду. Справу виграно. Щоправда, не всі залишилися задоволені.

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів Бужак Н.П., Костюк Л.О. та  головуючої Твердохліб В.А. розглянув апеляційну скаргу від 3 жовтня 2016 року від Київради. Суд залишив у силі рішення першої інстанції, заявивши, що сільські, селищні та міські ради не мають повноважень самостійно встановлювати постійну заборону продавати алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби.

22 вересня 2016 року ввели такий собі «напівсухий закон», який забороняв продаж алкоголю з 23.00 до 10.00, проте він був скасований менш ніж через рік. Молодь зі свого боку обходила нормативний акт, купуючи напої з високим градусом у торговельних центрах і великих магазинах. Тож, як бачимо, план Київської міської ради не досяг поставленої мети. 14 вересня 2017 року  депутати знову зрушили з місця рішення щодо заборони продажу алкогольних напоїв у МАФах. Як вважаєте, спричинить воно кардинальні зміни в сфері торгівлі чи залишиться  немов наповненням бочки данаїд?

 

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •