Новий погляд на суд

Через низку несприятливих політичних, економічних та соціальних явищ у нашій країні склалася негативна думка щодо всіх гілок влади. Не винятком є і судова система. Зважаючи на це, ЗМІ активно поглиблюють прірву недовіри між народом та судом, називаючи всіх суддів «хабарниками», «корупціонерами у мантіях» тощо. І часто це не підтверджено фактами та конкретними аргументами. При цьому у новинах нерідко висвітлюються матеріали, де судді «ловляться» на хабарництві. Звісно, такі випадки є. Але, як то кажуть, у бочці меду не без ложки дьогтю. А от репутація всіх суддів України підривається.

Щоб повернути хоча б частково довіру громадян до суду, Київський апеляційний адміністративний судом створив Школу судової журналістики, що має на меті показати майбутнім акулам пера судову систему зсередини, навчити подавати юридичну інформацію зрозумілими словами та висвітлювати судові новини максимально об’єктивно.
У рамках цього проекту я як журналіст-початківець уперше побувала на кількох судових засіданнях, призначених до апеляційного розгляду.

Мушу відразу зазначити тим, хто бачив засідання лише по ТБ, як я до цього: насправді кількість людей менша ніж на екрані. У залі обов’язково мають бути присутні судді (колегія із трьох осіб), секретар та, власне, апелянт та інша сторона. Хоча і вони можуть дозволити не прийти.

Серед трьох справ, на яких я побувала, найцікавішою виявилася скарга пані Тетяни, що судилася із Пенсійним фондом, фінансовий відділ якого не врахував виплати пенсії на оздоровлення та вирішення побутових питань. Суд 1-ї інстанції ухвалив рішення на користь Пенсійного фонду, а от подавши апеляційну скаргу, жінка таки зуміла, посилаючись на закон, обґрунтувати своє право на збільшення виплат.

Ця ситуація дала мені розуміння, що теза про винесення рішень суду на користь владних структур є недоцільною, адже можуть і виграти у ньому звичайні люди, які знають свої права та закони.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •