Facebook Twitter Youtube

Судочинство – вимір у іншого Всесвіту

У рамках проекту «Школи судової журналістики» Київського апеляційного адміністративного суду активні студенти Київського університету Бориса Грінченка мали змогу вперше відвідати судове засідання. Після того, як ми прослухали низку лекцій щодо структури суду, стан довіри народу до суддів і їхніх рішень, важливість і відповідальність правильного тлумачення ЗМІ судових рішень, учасники Школи були дуже задоволені практичному заняттю.

Підійшовши до зали засідання, журналісти-початківці зустріли схвильованих людей, що з нетерпінням чекали розгляду своєї справи. У залі сиділи троє досвідчених, серйозних суддів. Від несподіваної стриманості атмосфера може здатися напруженою. У призначений час суддя починає судове засідання і оголошує справу. Секретар судового засідання доповідає судові, хто прибув, а хто ні, причини їхньої відсутності, якщо вони відомі. Розгляд самої справи в апеляційному суді триває відносно швидко. Вразило те, що стереотип про нудний і нецікавий судовий процес зруйнувалася. Тому що за цей час було стільки емоцій і переживань, а інтрига не покидала нікого до самого оголошення рішення. Особливо запам`яталося те, як після засідання жінка-позивач вийшла з широкою усмішкою на вустах і непідробним щастям в очах: вона виграла справу! Її в коридорі чекали чоловік і маленький син, жінка так міцно їх обійняла і просто сказала: «Ура!». Також ми звернули увагу на те, що судді іноді мають справу з людьми, які зовсім не обізнані у галузі юриспруденції, не радяться з юристами та не можуть навіть обґрунтувати мету своєї апеляції.

Судові процеси часто є предметом особливого публічного інтересу, і журналістам доводиться висвітлювати інформацію про події, що мали місце у суді. Тому для нас цей день надав неоціненний досвід і розширення нашого кругозору, професійних навичок. Судочинство постало перед нами як дуже цікава і не менш відповідальна справа.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •