Facebook Twitter Youtube

Про медіаграмотність від юриста

Половина успіху вашої промови с підготовка до неї, інша половина – її подача.

Приємно, коли Вас слухають? Потрібно повчитися у юриста. Андрій Гвоздецький, старший юрист, якому варто було просто зайти до кімнати, щоб зацікавити учасників програми ШСЖ. Він присутній лише кілька хвилин, і я вже чую, як хтось із нас коментує його краватку. І зачіску. Словом, ажіотаж з'явився ще до того, як гість почав говорити.

Готові до розмови про медіаграмотність?

Людина ґрунтовно підготувалася: були в його презентації і приклади неправильного викладення думок, і однобокі висвітлення подій у статтях, і невдалі (з юридичної точки зору) новинні відеоматеріали. Мета – показати нам, як робити не треба. І, звісно, розказати, яких помилок найчастіше припускаються журналісти. Чесно кажучи, за колег було соромно. Нам навіть не хотілося акцентувати зайвої уваги на очевидних (для людей без відповідної освіти) речах. Страшно уявити, як на всі ці матеріали реагують кваліфіковані юристи.
Обговорювали типові помилки. Андрій зупиняється, ставить запитання за матеріалами. Ми намагаємося дати відповідь, а він допомагає та професійно коментує.

Поговорили і про відповідальність, яку несуть колеги за невдалі статті. Або і не статті зовсім. Ти пишеш на сумнівному сайті недостовірне? Готуйся нести за це відповідальність. Майбутні журналісти, будьте уважні та обережні.

Слід згадати і про те, що юрист знається на базових принципах роботи ЗМІ. Бачте як, юристи цікавляться журналістикою, а представники 4 гілки влади – юриспруденцією (з огляду на кількість неякісного матеріалу) щось не дуже.

Вже не вперше в ШСЖ чуємо, що треба бути неупередженими і писати-знімати правду обох сторін. Вже не вперше маємо змогу переконатися, що цим принципом керуються далеко не всі.

Зачепили ще й заголовки. Подія одна, а висвітлення зовсім інше. І якщо в математиці від перестановки доданків сума не змінюється, то в юриспруденції чи журналістиці такі формули успіху вам не принесуть.

Під час зустрічей у КААСі панує дружня атмосфера, тому гості діляться з нами не лише професійним: "Я, навчаючись у школі, мріяв стати журналістом".

А ми, проводячи так багато часу у суді, починаємо марити юриспруденцією:)

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •