Facebook Twitter Youtube

Загальна інформація про вибори Президента України

Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Вибори Президента України можуть бути черговими, позачерговими та повторними.

Чергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Президента України.

Позачергові вибори Президента України проводяться у зв'язку з прийняттям відповідної постанови Верховної Ради України. 
 
 

Повторні вибори Президента України проводяться у випадках:

1) якщо до виборчого бюлетеня для голосування було включено не більше двох кандидатів на пост Президента України і жодного з них не було обрано;

11) у разі коли після закінчення строку реєстрації кандидатів на пост Президента України не зареєстровано жодного кандидата;

2) якщо всі кандидати на пост Президента України, включені до виборчого бюлетеня, до дня виборів або до дня повторного голосування зняли свої кандидатури;

3) у разі коли вибори Президента України визнані такими, що не відбулися;

4) якщо особа після її обрання не набула мандата у порядку та у строк, встановлені Конституцією України та Законом України про вибори президента України.

 

Вибори Президента України призначаються Верховною Радою України шляхом прийняття відповідної постанови.

Чергові вибори Президента України відбуваються в останню неділю березня п'ятого року повноважень Президента України.

Верховна Рада України призначає чергові вибори Президента України не пізніш як за сто днів до дня виборів. Верховна Рада України забезпечує опублікування рішення про призначення чергових виборів Президента України у засобах масової інформації.

Виборчий процес чергових виборів Президента України розпочинається за дев'яносто днів до дня голосування. Центральна виборча комісія оголошує про початок виборчого процесу шляхом прийняття рішення не пізніш як за дев'яносто один день до дня голосування.

Чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року, були призначені постановою Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року № 2631-VIII, яка набрала чинності з 28 листопада 2018 року. 

Постановою ЦВК від 27 грудня 2018 року № 253 було оголошено початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року з 31 грудня 2018 року.

Виборчий процес завершується через п'ятнадцять днів після дня офіційного оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України або офіційною публікацією подання Центральної виборчої комісії до Верховної Ради України щодо призначення повторних виборів Президента України.

Визначення меж виборчого процесу (дат його початку та завершення) має важливе значення для правильного визначення норм Кодексу адміністративного судочинства України, якими слід керуватися при зверненні до суду, адже для розгляду справ, пов’язаних з виборчим процесом, що виникли саме в період виборчого процесу, встановлені спеціальні правила.

Із особливостями застосування норм процесуального права під час розгляду адміністративних справ, пов’язаних з виборчим процесом можна ознайомитися за посиланням.

 

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •