Facebook Twitter Youtube

Проблема розмитнення: захисти себе від штрафу

До суду з адміністративним позовом до Волинської митниці Державної фіскальної служби України звернувся громадянин. Чоловік хотів, щоб суд скасував постанову митниці про те, що він порушив митні правила та має сплатити штраф.

Справа в тому, що позивач 1 липня 2018 року через митний пост Ягодин увіз автомобіль і, відповідно до постанови митниці, перевищив строк його перебування на території України без розмитнення на 10 діб.

Порушення строків виявили під час перевірки. Через це інспектор митниці склав протокол про порушення митних правил і призначив розгляд справи на 21 листопада 2018 року.

У зазначений день заступник начальника Волинської митниці ДФС Василь Герман розглянув цю справу й склав постанову, якою визнав громадянина винним і наклав на нього штраф у розмірі 8500 грн.

І саме цю постанову позивач вважає протиправною.

У позовній заяві громадянин указав, що постанову винесли без позивача і про те, що вона існує, чоловік дізнався з телефонного дзвінка працівників суду. Про те, що митниця розглядатиме справу про адміністративне правопорушення, яке він скоїв, його теж не повідомляли, що абсолютно не відповідає правилам розгляду справ про адміністративні правопорушення.

Суд з’ясував, що позивач самостійно й у встановлений законом термін виконав усі необхідні дії, пов’язані із розмитненням автомобіля, ввезеного на територію України. На підтвердження цього позивач надав квитанцію про сплату всіх митних платежів від 21 січня 2019 року. Також позивач надав інформацію з електронної декларації, де є позначка самої митниці про проведення всіх процедур щодо розмитнення.

Вивчивши справу, суд скасував постанову про порушення митних правил, яку виніс заступник начальника Волинської митниці Державної фіскальної служби України Василь Герман. Суд задовольнив позовну заяву в повному обсязі.

Рішення суду оскаржили в апеляційному суді.

Апеляційний суд залишив скаргу Волинської митниці Державної фіскальної служби України без задоволення, залишивши рішення Ржищівського міського суду Київської області без змін. Постанова суду набрала законної сили 31 липня 2019 року та не могла бути оскаржена в касаційному порядку.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •