Facebook Twitter Youtube

ID-картка проти паспорта-книжки

Віряни продовжують боротися за своє право користуватися паспортами у формі книжечки – нова справа проти Державної міграційної служби України. Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив вимогу подовжити дію старого паспорту, не замінюючи його на ID-картку.

Ще з січня 2016 року в Україні запроваджуються ID-паспорти, тобто паспортні картки з чіпом, який містить біометричні дані власника. Та такі паспорти необхідно буде обмінювати щодесять років. Раніше ж «подовжити життя» паспорта можна було, додавши нову фотокартку за досягнення власником 25 та 45 років.

10 квітня Київський окружний адміністративний суд відкрив провадження в справі проти Новотроїцького райвідділу Державної міграційної служби України у Херсонській області. Позивач звернувся до суду, щоб оскаржити відмову у вклеюванні до його паспорта нового фото з огляну на досягнення ним 45-річного віку й зобов’язати Міграційну службу вклеїти нову фотокартку позачергово, бо він має інвалідність 2 групи. Однак він звернувся до ДМС більше ніж через пів року після дня народження, хоча мав би протягом місяця, і через це йому відмовили у вклеюванні нової світлини. Позивач тричі звертався на «гарячу» лінію ДМС України, щоб залишити скаргу щодо відмови йому в подовженні дії паспорта та зазначав, що через свої релігійні переконання відмовляється від обміну свого паспорта зразка 1994 року на ID-картку.

Річ у тім, що постанова Кабміну від 3 жовтня 2018 року змінила умови, за яких паперовий паспорт мають змінити на пластиковий. І тепер, якщо власник паспорта-книжечки пропускає місячний термін на вклеювання фотокартки, то він може отримати лише паспорт нового зразка, а тобто ID-картку. Міграційна служба проінформувала позивача про те, що він має оформити ID-паспорт, адже протермінував можливість подовжити паперовий.

До речі, уже був прецедент, коли Верховний Суд дозволив видавати паспорти старого зразка для вірян. Громадянка звернулася до суду, де виступала проти виготовлення паспорту у вигляді ID-картки, яка міститиме її персональні дані. Вона мотивувала це своїми релігійними поглядами. І в постанові від 19 вересня 2018 року Велика Палата Верховного Суду зазначила, що «будь-яке обмеження прав і свобод особи повинно бути чітким і законодавчо визначеним, однак у цьому випадку таке обмеження, як неможливість отримання паспорта у формі книжечки, законодавством не передбачено». Ця справа стала зразковою, тобто тепер суди мають враховувати правові висновки Верховного Суду під час розгляду таких справ.

Проте Київський окружний адміністративний суд у справі за позовом проти Міграційної служби Новотроїцького району дійшов висновку, що ця справа не має ознак зразкової, бо позивачу було відмовлено не у видачі паспорта у вигляді книжечки, а у вклеюванні фотокартки. І рішенням суду від 6 червня позивачу відмовили у задоволенні його вимог.

Цим справа не закінчилася, і вже 28 серпня Шостий апеляційний адміністративний суд відкриває апеляційне провадження у цій справі. У процесі розгляду справи  ШААС посилався на 3 статтю Конституції України. У ній зазначено, що утвердження й забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави. А також на тлумачення Конституційним Судом України статті 32, яка визначає право на невтручання в особисте та сімейне життя. Також суд апелював до Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод і до рішень Європейського суду з прав людини, наприклад: у справі «Ельсхольц проти Німеччини» чи «Олександр Волков проти України». ШААС врахував постанову Великої Палати Верховного Суду у справі Наталії Дегтяр і на підставі цього довів, що відмова УДМС «є порушенням принципу поваги до приватного життя суб`єкта персональних даних, шляхом електронної обробки таких даних у процесі оформлення ID-паспорту, оскільки вона згоди на таку обробку не надає». Таким чином через два місяці суд постановив повністю задовольнити апеляційну скаргу, тобто визнати протиправною відмову райвідділу УДМС вклеїти нове фото позивача в його паперовий паспорт і зобов’язав їх позачергово задовольнити вимоги позивача.

До речі, 7 червня набрала чинності постанова Кабміну, згідно з якою Державна міграційна служба продовжить оформлення й видачу паспортів-книжечок, але паспорти зразка 1994 року видаватимуть тим громадянам, щодо яких наявне судове рішення про зобов’язання ДМС оформлювати такі паспорти.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •