Facebook Twitter Youtube

20 лютого 2022 року Шостим апеляційний адміністративним судом у співпраці з Верховним Судом та за підтримки проекту «Право-Justice» проведено семінар на тему: "Закон України «Про адміністративну процедуру»: основні новели, виклики та подальші кроки".

20 лютого 2022 року  Шостим апеляційний адміністративним судом у співпраці з Верховним Судом та за підтримки проекту «Право-Justice» проведено семінар на тему: "Закон України «Про адміністративну процедуру»: основні новели, виклики та подальші кроки". 

Метою семінару, який відбувся у стінах Шостого ААС у офлайн та онлайн форматі, є формування спільного розуміння суддями суті новел Закону та вчасна і якісна підготовка до його вступу в дію у грудні 2023.

Із вітальним словом виступили голова Шостого ААС Олена Кузьмишина та голова КАС ВС Михайло Смокович, які наголосили на актуальності семінару, який допоможе предметно окреслити основні постулати закону і обговорити практику застосування цього нового нормативно-правового акту. 

У ході дискусії учасниками заходу було обговорено шість ключових тем: місце закону в системі законодавства, ключові терміни, принципи; учасники адміністративного провадження та особи, які сприяють розгляду справи; ініціювання та підготовка адміністративної справи до розгляду; адміністративний акт; міжнародний досвід застосування уніфікованого закону про адміністративну процедуру; потенційні колізії у законодавстві після набрання чинності законом та шляхи їх вирішення.

Спікерами заходу виступили: 

- Віктор Тимощук,старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького НАН України, експерт Проєкту ЄС «Право-Justice», 

- Андрій Школик, професор кафедри адміністративного та фінансового права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, експерт Проєкту «EU4PAR», 

- Олеся Радишевська та Володимир Бевзенко, судді Касаційного адміністративного суду в складі Верховного Суду.

 

Про міжнародний досвід застосування уніфікованого закону про адміністративну процедуру розповіли Едіт Целлер, суддя Адміністративного Суду Відня і експертка Проєкту ЄС “Право-Justice”, та Мартін Штайнкюлер, суддя Німецького Федеративного Адміністративного Суду.

Закон України “Про адміністративну процедуру” має набути чинності 15 грудня 2023 року. В рамках обговорення учасники семінару зійшлися на думці, що будь яке потенційне відтермінування вступу в силу Закону є недоцільним і вкрай небажаним - як з міркувань об’єктивної потреби у загальній адміністративній процедурі, так і з огляду на зобов’язання, які взяла на себе Україна перед ЄС.

Учасниками заходу також стали судді Шостого апеляційного адміністративного округу та судді 6АА округу.

      

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •