Facebook Twitter Youtube

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: адміністрування податків, публічна служба, оскарження актів (...) ВРУ, Президента України, ВРП, ВККСУ, КДКП; містобудування, процесуальні питання, юрисдикція

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

• справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства > податок на доходи фізичних осіб

Прощена (анульована) банком (іншою фінансовою установою) за його рішенням пеня від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання, не є доходом платника податку та, як наслідок, не підлягає оподаткуванню – постанова ВС/КАС від 19.05.2020 у справі № 821/414/16.

• справи зі спорів у сфері публічної служби, її проходження, звільнення, а також соціальній захист у сфері публічної служби > проходження служби, звільнення, проблемні питання 

 Лише незазначення у декларації майна не тягне за собою настання відповідальності за Законом України «Про очищення влади» – постанова ВС/КАС від 19.06.2020 у справі №815/3178/15.

• справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищой ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів

Запровадження строку давності притягнення судді до відповідальності за дії, що підпадають під порушення присяги, є заходом, який покращує становище судді порівняно із ситуацією, коли такий строк законодавством визначений не був, а тому застосування трирічного строку давності притягнення судді до дисциплінарної відповідальності не суперечить положенням ст. 58 Конституції України – постанова ВПВС від 14.05.2020 у справі № 9901/187/19.

• справи зі спорів у сфері містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності 

Відсутність належним чином оформленого рішення Держгеокадастру про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність чи відмову у його наданні у формі наказу, свідчить про те, що повноважений орган не прийняв жодного рішення з числа тих, які повинен був ухвалити за законом, а лист не є рішенням, що прийнято за належним розглядом клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою – постанова ВС/КАС від 18.06.2020 у справі № 803/1237/17.

• позиції, пов'язані з процесуальними питаннями > перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами

Обставини, які виникли чи змінилися після ухвалення судом рішення, а також обставини, на які посилався учасник судового процесу у своїх поясненнях, касаційній скарзі або які могли бути встановлені в разі виконання судом вимог процесуального закону, не можуть визнаватися нововиявленими – постанова ВП ВС від 27.05.2020 у справі № 802/2196/17-а.

• юрисдикція

У порядку адміністративного судочинства можуть оскаржуватися лише ті акти, дії чи бездіяльність ВРУ, які прийнято, вчинено, допущено у правовідносинах, у яких ВРУ реалізовує свої владні повноваження – постанова ВПВС від 27.05.2020 у справі № 9901/485/19.

Спори, пов`язані з вимогами Фонду до суб`єкта господарювання, який ліквідується, щодо страхових платежів, капіталізованих на майбутні періоди, з метою їх подальшої виплати потерпілим особам, підлягають розгляду відповідно до правил КАС судами адміністративної юрисдикції як такі, що є публічно-правовими за своєю правовою природою – постанова ВПВС від 26.05.2020 по справі № 925/1005/18.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •