Facebook Twitter Youtube

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: позиції пов'язані з процесуальними питаннями; справи зі спорів у сферах праці, з приводу адміністрування податків, справи щодо забезпечення громадського порядку

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

• справи зі спорів у сферах праці, зайнятості населення, соціального захисту громадян, соціального захисту та зайнятості людей з інвалідністю, соціальних послуг>справи зі спорів щодо праці, зайнятості населення (крім зайнятості людей з інвалідністю); реалізації публічної житлової політики

Межею, що розділяє істотне (фундаментальне) порушення від неістотного, є встановлення такої обставини: чи могло бути іншим рішення суб`єкта владних повноважень за умови дотримання ним передбаченої законом процедури його прийняття – постанова ВС/КАС від 22.05.2020 р. у справі № 825/2328/16.

• справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства>справи зі спорів щодо погашення податкового боргу за зверненням органів доходів і зборів

Процедура розстрочення податкового боргу платника податків та розстрочення виконання судового рішення не можуть ототожнюватись, а відтак, розглядаючи питання відстрочення виконання судового рішення, суди мають застосовувати положення КАС України – постанова ВС/КАС від 10.06.2020 р. у справі № 809/949/17.

• справи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України>справи зі спорів у сфері дорожнього руху; транспорту та перевезення пасажирів

Враховуючи положення пункту 17.2. ПДР України, водій має право, зокрема, заїжджати на дорогу зі смугою для маршрутних транспортних засобів, яка відокремлена переривчастою лінією дорожньої розмітки, для висадки пасажира – постанова ВС/КАС від 12.06.2020 р. у справі № 201/2179/17.

• позиції, пов'язані з процесуальними питаннями>судові витрати

Окремі рішення прийняті суб’єктом владних повноважень можуть породжувати підстави для зміни майнового стану фізичної чи юридичної особи, отже позовні вимоги про скасування рішення про коригування митної вартості є вимогами майнового характеру – постанова ВС/КАС від 18.06.2020 р. у справі № 820/3942/16.

• спори, що виникають під час виконання судових рішень (ДВС,ДКСУ)

У справах про відшкодування моральної шкоди, завданої органом державної влади або місцевого самоврядування, суд повинен установити, чи мали дії (рішення, бездіяльність) відповідача негативний вплив та чи досягли негативні емоції позивача рівня страждання або приниження, установити причинно-наслідковий зв’язок і визначити сумірність розміру відшкодування спричиненим негативним наслідкам – постанова ВС/КАС від 24.03.2020 р. у справі № 818/607/17.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •