Facebook Twitter Youtube

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: спори щодо розгляду звернення або запиту на публічну інформацію; позиції пов'язані з процесуальними питаннями; справи зі спорів з приводу адміністрування податків, справи щодо забезпечення громадського порядку

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

• спори щодо розгляду звернення або запиту на публічну інформацію 

Інформація, яка міститься в ЄРДР, окрім такої, що містить таємницю слідства є публічною –  постанова ВПВС від 08.04.2020 р. у справі № 826/7244/18.

• позиції, пов'язані з процесуальними питаннями>інші процесуальні питання

З`ясовуючи поінформованість особи про час та місце розгляду справи, суд також повинен зважати на поведінку особи, яка притягується до відповідальності. Ухилення від одержання повідомлення або інші недобросовісні дії, які свідчать про намагання уникнути участі в засіданні, не можуть бути підставою для скасування постанови постанова ВС/КАС від 13.05.2020 р. у справі № 804/5031/17.

• справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства>збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Наявність свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю лише посвідчує його право як адвоката на здійснення незалежної професійної діяльності, однак не є доказом безпосереднього здійснення адвокатської діяльності та отримання від такої діяльності доходу – постанова ВС/КАС від 27.05.2020 р. у справі № 500/576/19.

• справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства>справи зі спорів щодо реалізації податкового контролю (перевірки, звірки, податкова звітність)

Відсутність у запиті щодо надання індивідуальної податкової консультації поряд з викладенням фактичних обставин, відомостей про період правового регулювання, щодо якого запитується надання консультації, виключає можливість надання судом оцінки викладеному у податковій консультації з урахуванням чинних норм права у відповідному періоді – постанова ВС/КАС від 29.05.2020 р. у справі № 807/1650/16.

• справи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України>справи зі спорів у сфері цивільного захисту; охорони праці

Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, встановлених законом, забезпечують контроль за додержанням керівниками та посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також громадянами санітарного та екологічного законодавства, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, інших нормативно-правових актів у сфері захисту населення від шкідливого впливу шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів – постанова від 04.06.2020 р. у справі № 161/5443/16-а.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •