Facebook Twitter Youtube

Зміни до КАСУ, що набули чинності 2 квітня 2020 року: судове засідання вдома в режимі відеоконференції та продовження процесуальних строків

У четвер, 2 квітня 2020 року, набрали чинності зміни до КАСУ (вони опубліковані в газеті «Голос України», №62: https://bit.ly/2UVmV1W).

Пояснюємо зміни до КАСУ: судове засідання вдома в режимі відеоконференції та продовження процесуальних строків.

Стаття 195

Під час карантину, встановленого КМУ на запобігання поширення коронавірусу (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, використовуючи власні технічні засоби й електронний цифровий підпис. У разі відсутності такого підпису необхідно до заяви додати документи, що посвідчують особу (повний перелік https://bit.ly/2wIYYmC).

1. Нагадуємо, що відповідно до КАСУ учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, якщо суд має відповідну технічну можливість і за умови, що явка учасника справи в судове засідання не визнана судом обов’язковою. Про наявність технічної можливості суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження в справі.

2. Як організувати судове засідання в режимі відеоконференції? Учасник справи подає відповідну заяву, підписуючи її власним електронним цифровим підписом або надіславши документи, що засвідчують особу, не пізніше ніж за 5 днів до судового засідання. Копію заяви в той самий строк також необхідно надіслати іншим учасникам справи.

Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи.

Розділ VI. Прикінцеві положення

Процесуальні строки, встановлені законом, продовжуються на строк дії карантину. Також строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов'язаного із запобіганням поширенню коронавірусу (COVID-19).
На які процесуальні строки поширюється зміна? На всі. Нові тимчасові правила стосуються строків для:

▪️зміни предмета або підстави позову;

▪️збільшення або зменшення розміру позовних вимог;

▪️подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів;

▪️строків звернення до адміністративного суду;

▪️подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення;

▪️підготовки пояснення третьої особи щодо позову або відзиву;

▪️вирішення питання про залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви;

▪️пред’явлення зустрічного позову;

▪️розгляду адміністративної справи;

подання заяв по суті справи у спрощеному позовному провадженні;

▪️апеляційного оскарження, подання відзиву на апеляційну скаргу, розгляду апеляційної скарги;

▪️касаційного оскарження, подання відзиву на касаційну скаргу, розгляду касаційної скарги;

▪️подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •