Facebook Twitter Youtube

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: соціальний захист, публічна інформація, землеустрій, адміністрування податків; процесуальними питаннями

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

- справи зі спорів у сфері соціального захисту, соціального захисту та зайнятості інвалідів, соціальних послуг > статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 

Щодо виплати щомісячної грошової допомоги у зв’язку із обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва і особистого підсобного господарства особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до ст. 37 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Щщомісячна грошова допомога повинна вираховуватися у процентному співвідношенні не до мінімальної заробітної плати, а до прожиткового мінімуму працездатних осіб встановленого на 01 січня поточного календарного року – постанова від 11.12.2019 р. у справі № 240/4946/18.

- справи зі спорів у сфері соціального захисту, соціального захисту та зайнятості інвалідів, соціальних послуг > соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей

Верховний Суд підтримав військовослужбовця у справі про видачу довідки щодо розміру грошового забезпечення для перерахунку пенсії та визначив дату з якої має бути здійснено такий перерахунок. З 5 березня 2019 року виникли підстави для перерахунку пенсій, призначених згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», з урахуванням розміру посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням та відсоткової надбавки за вислугу років, а також додаткових видів грошового забезпечення – постанова від 17.12.2019 р. у справі № 160/8324/19.

- спори щодо розгляду звернення або запиту на публічну інформацію

Виконавчий комітет місцевої ради зобов’язаний володіти та надавати на запит інформацію про вільні землі для забудови. Виконавчий комітет є розпорядником запитуваної позивачем інформації, а тому у нього були відсутні правові підстави, передбачені статтею 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", для відмови у задоволенні запиту про надання такої інформації – постанова Верховного Суду від 07.02.2020 р. у справі № 127/13810/17.

- справи зі спорів у сфері землеустрою, державної експертизи землевпорядної документації, регулювання земельних відносин

Реалізація особою права замовити технічну документацію із землеустрою без згоди уповноваженого органу не позбавляє відповідача обов’язку розглянути заяву згідно із чинним законодавством та прийняти відповідне рішення – постанова Верховного Суду від 27.01.2020 року у справі №816/2119/16.

У відносинах щодо погодження меж земельних ділянок, на отримання яких претендує позивач, а саме при підписанні актів встановлення і погодження меж земельних ділянок, та приймання-передачі межових знаків на зберігання, сільська рада діє як власник суміжної земельної ділянки, а не як суб`єкт владних повноважень. Надання відповідного дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність є одним з етапів погодження і оформлення документів, які відповідно до вимог законодавства є необхідними для прийняття компетентним органом рішення про набуття громадянами земель у власність – постанова від 22.01.2020 р. у справі № 455/856/16-а.

- справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства > спори з приводу оскарження індивідуальних податкових консультацій

Надана податкова консультація, яка містить цитати нормативно-правових актів, але не містить висновків або рекомендацій щодо їх застосування для конкретного платника, який звернувся за таким роз’ясненням, підлягає скасуванню – постанова від 28.01.2020 року у справі № 804/8131/16.

- позиції, пов'язані з процесуальними питаннями > інші процесуальні питання

Використання копії письмового доказу як допустимого можливе у разі її належного засвідчення та завчасного надсилання іншим учасникам справи – постанова від 17.07.2019 року у справі № 810/719/18.


 

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •