Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів розглянула апеляційну скаргу щодо перейменування Московського проспекту й проспекту Генерала Ватутіна

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Оксани Епель і суддів Ігоря Лічевецького, Людмили Губської розглянула апеляційні скарги Київської міської ради, політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» й Українського інституту національної пам’яті на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 25 червня 2019 року в адміністративній справі №826/11910/16.

02 серпня 2016 року ГО «Єврейська правозахисна група» й ГО «Антифашистська правозахисна ліга» звернулися до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Київської міської ради. У ньому вони просили суд визнати протиправними дії щодо розгляду на засіданні Комісії з питань найменувань і в подальшому винесення на засідання депутатів Київської міської ради питання щодо перейменування проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича, а Московського проспекту – на проспект Степана Бандери.

Судове засідання 16 жовтня 2019 року

Окрім цього, зобов’язати не підписувати й не оприлюднювати рішення сесії депутатів КМР від 07 липня 2016 року щодо перейменування Московського проспекту на проспект Степана Бандери; не вносити на подальший розгляд сесії депутатів питання щодо перейменування проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича.

А також визнати нечинними ці два рішення: від 7 липня 2016 року й від 1 червня 2017 року про перейменування Московського проспекту й проспекту Генерала Ватутіна відповідно.

Третіми особами, які не заявляли самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача були ГО «Ветерани праці - діти війни», ГО «Інститут правової політики та соціального захисту імені Ірини Бережної», Київська міська організація ветеранів. Третіми особами, які не заявляли самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача були Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Український інститут національної пам’яті, Громадська організація «Мистецький центр «Локація».

Судове засідання 16 жовтня 2019 року

Суд першої інстанції адміністративний позов ГО «Єврейська правозахисна група» та ГО «Антифашистська правозахисна ліга» задовольнив частково.

Визнав протиправним і скасував пункт 5 додатку «Перелік вулиць, проспекту та провулку, які перейменовуються у місті Києві» до рішення Київської міської ради від 07 липня 2016 року про перейменування вулиць, проспекту та провулку в місті Києві.

Також визнав протиправним і скасував рішення Київської міської ради від 01 червня 2017 року «Про перейменування проспекту у місті Києві». У задоволенні решти позовних вимог було відмовлено.

09 грудня 2019 року Шостий ААС задовольнив апеляційні скарги Київської міської ради, Всеукраїнського об’єднання «Свобода» й Українського інституту національної пам’яті. Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 25 червня 2019 року скасував.

У задоволенні адміністративного позову ГО «Єврейська правозахисна група» й ГО «Антифашистська правозахисна ліга» про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії, визнання нечинним, незаконним та скасування рішення відмовив повністю.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •