Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів розглянула апеляційну скаргу щодо припинення випуску газети «Робітнича газета»

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Любові Костюк та суддів Наталії Бужак, Олени Пилипенко розглянула апеляційну скаргу ТОВ «Робітнича газета» на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 серпня 2019 року в адміністративній справі №640/6624/19.

Міністерство юстиції України звернулося до суду з позовом, у якому просило припинити випуск газети «Робітнича газета» («Robochaya gazeta», «Рабочая газета»), яка зареєстрована Державним комітетом телебачення та радіомовлення України 08 грудня 2005 року. Третя особа – Головне управління Служби безпеки України у м. Києві та Київській області.

Судове засідання 6 листопада 2019 року

В обґрунтування заявлених позовних вимог представник позивача зазначив про порушення цією газетою вимог Законів України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про інформацію». Це підтверджують лист ГУ СБУ у місті Києві та Київській області, висновок експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. Випуск такої газети слід припинити в судовому порядку.

Суд першої інстанції встановив, що згідно з висновком експерта в текстових матеріалах газет: «Рабочая газета» випуск №50-51 (16219-16220) 04 мая 2018 года», «Рабочая газета» випуск №48 (16217) 26 апреля 2018 года» та «Рабочая газета» випуск №47 (16216) 24 апреля 2018 года» – є статті, зміст яких містить мовні ознаки схиляння, підбурювання до зміни чинних української влади й системи суспільного державного укладу в Україні та встановлення соціалістичного ладу шляхом насильницької зміни чинного суспільного порядку, розпалювання в українському суспільстві нетерпимості на ґрунті ідеологічних і політичних переконань.

Судове засідання 27 листопада 2019 року

ОАСК повністю задовольнив адміністративний позов Міністерства юстиції України й припинив випуск газети «Робітнича газета» («Robochaya gazeta», «Рабочая газета»).

Не погоджуючись з цим рішенням ТОВ «Робітнича газета» подала апеляційну скаргу.

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду не задовольнила апеляційну скару, а рішення суду першої інстанції залишила без змін.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

 

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •