Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів розглянула апеляційні скарги Релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної церкви (Православної церкви України)» і Міністерства культури України

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Анатолія Степанюка, суддів Людмили Губської, Оксани Епель розглянула апеляційні скарги Релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної церкви (Православної церкви України)» і Міністерства культури України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 вересня 2019 року в адміністративній справі №640/11678/19.

У червні 2019 року РО «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Мінкультури. У ньому просила визнати протиправним і скасувати наказ міністерства №54 від 30 січня 2019 року. У частині пункту 2 з текстом «визнати такими, що втратили чинність, накази Міністерства культури України:
- від 12 червня 2017 року №505 «Про реєстрацію Статуту Релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» у новій редакції;
- від 08 липня 2016 року №518 «Про нову редакцію Статуту про управління Української Православної Церкви Київський Патріархат».

У подальшому Окружний адміністративний суд міста Києва залучив до участі у справі релігійну організацію «Київська Митрополія Української православної Церкви (Православної Церкви України)» як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.
Крім того, у серпні 2019 року Київська патріархія УПЦ КП подала клопотання про забезпечення позову.
Окружний адміністративний суд міста Києва 11 вересня 2019 року частково задовольнив заяву про забезпечення позову.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, третя особа подала апеляційну скаргу, у якій просить скасувати ухвалу суду й відмовити у задоволенні клопотання Київської патріархії УПЦ КП від 27 серпня 2019 року про забезпечення позову.

Мінкультури України також подало апеляційну скаргу на згадану ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва.

11 листопада 2019 року колегія суддів Шостого ААС задовольнила апеляційні скарги релігійної організації «Київська Митрополія Української Православної Церкви (Православної Церкви України)» та Міністерства культури України. Ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 вересня 2019 року – скасовано. У задоволенні клопотання про забезпечення позову - відмовлено.

Пресслужба Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •