Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів розглянула адміністративний позов щодо повторного жеребкування серед політичних партій, що беруть участь у позачергових виборах до ВР України

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Олени Карпушової, суддів Людмили Губської, Оксани Епель розглянула позов Аграрної партії України до Центральної виборчої комісії в адміністративній справі №855/244/19. Третьою особою виступила політична партія «Рух нових сил Михайла Саакашвілі».

Верховний Суд постановою від 29 червня 2019 року залишив без змін рішення Шостого ААС від 25 червня 2019 року у справі № 855/168/19, яким скасовано постанову ЦВК від 23 червня 2019 року № 1205 і зобов’язано комісію повторно розглянути подані політичною партією документи. В оскаржуваній постанові ЦВК ішлося про відмову в реєстрації кандидатів у народні депутати України від політичної партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі».

На виконання зазначеного судового рішення ЦВК зареєструвала, зокрема, кандидатів у народні депутати України, включених до виборчого списку політичної партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» (постанова №1382 від 29 червня 2019 року).

Поки ЦВК вирішувала питання про реєстрацію кандидатів, жеребкування щодо визначення номерів політичних партій для розміщення їхніх назв у виборчому бюлетені вже відбулося.

ЦВК провела нараду за участі представників політичних партій з правом дорадчого голосу, уповноважених осіб, кандидатів у народні депутати України, під час якої більшість з них висловилася про відсутність правових підстав для проведення повторного жеребкування.

Крім того, учасники наради вказували на те, що під час проведення агітації політичні партії широко використовують номери, визначені під час жеребкування, як елемент ідентифікації політичної сили. За таких обставин зміна номерів політичних партій для розміщення їхніх назв у виборчому бюлетені може призвести до дезорієнтації виборця під час формування його волі і спотворення волевиявлення.

ЦВК зазначила, що закон встановлює припинювальний строк для проведення жеребкування щодо визначення номерів політичних партій для розміщення їхніх назв у виборчому бюлетені, а саме – до затвердження форми і тексту виборчого бюлетеня (на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року – не пізніше 26 червня 2019 року включно) – і не передбачає можливості його поновлення.

Тому ЦВК внесла зміни до постанови від 26 червня 2019 року №1345, включивши до виборчого бюлетеня позицію щодо політичної партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» під № 22 без проведення жеребкування.

02 липня 2019 року Аграрна партія України в особі уповноваженої особи партії у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Наталії Кульгавої звернулася до Шостого ААС з адміністративним позовом про скасування постанови ЦВК від 30 червня 2019 року №1383 «Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 26 червня 2019 року № 1345».

Позивач просив суд зобов’язати ЦВК ухвалити рішення про скасування постанови комісії і провести жеребкування серед усіх 22 партій для визначення номерів, під якими вони будуть розміщенні у виборчому бюлетені для голосування. Позивач зазначив, що включення політичної партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» автоматично, без застосування спеціального принципу випадковості отримання порядкового номеру вказує на «винятковість» цієї політичної сили, зокрема, на те, що на неї не розповсюджуються загальні правила визначення порядкового номера.

Також позивач просив зобов'язати ЦВК внести зміни до постанови №1345 «Про форму, колір і текст виборчого бюлетеня з виборів народних депутатів України для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019», виклавши додатки 1 та 2 до неї в новій редакції, розмістивши назви партій у порядку їх номерів, визначених жеребкуванням, проведеним серед усіх двадцяти двох партій.

Під час розгляду справи колегія суддів Шостого ААС, задовольняючи клопотання ЦВК, залучила 20 політичних партій, які беруть участь у позачергових виборах до Верховної Ради України 21 липня 2019 року, як третіх осіб.

Колегія суддів Шостого ААС частково задовольнила позов Аграрної партії України. Зокрема, визнала протиправною та скасувала постанову ЦВК від 30 червня 2019 року № 1383 «Про внесення змін до постанови Центральної виборчої комісії від 26 червня 2019 року № 1345». Також зобов’язала провести нове жеребкування за участю всіх 22-ох партій, зареєстрованих на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року, зокрема політичної партії «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі», для визначення номерів партій, під якими вони будуть розміщенні у виборчому бюлетені для голосування, і прийняти відповідне рішення за наслідками жеребкування.

У задоволені позовних вимог щодо внесення змін до поставнови №1345 «Про форму, колір і текст виборчого бюлетеня...» колегія суддів відмовила.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •