Facebook Twitter Youtube

Обговорення виборчого процесу та викликів судової реформи з аналітиками місії «Canadem»

Обговорити розгляд виборчих спорів і роботу Шостого ААС під час виборчого процесу завітали Олександр Дашко, аналітик з юридичних питань «Canadem: Місія спостереження за виборами Президента України та парламенту України 2019», разом з асистентом Лілією Ібадовою.

Заступник голови суду Євген Мєзєнцев і керівник апарату суду Ірина Герасименко навели статистичні дані розглянутих справ та надали їхній перелік разом з ухваленого рішення. Протягом виборчого процесу 2019 року суд розглянув 96 справ як суд першої інстанції та 11 як суд апеляційної інстанції. 

Щораз представників міжнародних організацій, які цікавляться виборчим процесом в Україні, шокують строки розгляду справ цієї категорії: 2 доби, а у день виборів розгляд справи та оголошення повного тексту рішення має відбутися за 2 години до початку голосування, тобто до 6 години ранку.

На питання Олександра Дашка, чи варто вносити зміни до законодавства щодо таких строків, Євген Мєзєнцев відзначив, що судді давно призвичаїлися до дедлайнів, тим паче зміни строків вплинуть на забезпечення безперервності виборчого процесу, чого не має бути.

Обговорюючи судову реформу, акцентували увагу на викликах для суддів. «Ми, судді, виконавці та учасники реформи, а не творці, – зазначив Євген Мєзєнцев і додав: – Найбільшим викликом для суддів були процедури кваліфікаційного оцінювання. Для мене вони стали слушною нагодою підвищити кваліфікацію, активізуватися, освіжити знання».

Саме викликом можна було назвати нову редакцію Кодексу адміністративного судочинства України, яка набула чинності 15 грудня 2017 року. Наразі судді ефективно її застосовують, хоча  вона є не досконалою. Шостий апеляційний адміністративний суд підготував низку правок з поясненнями та знайомив з нею Верховний Суд, міжнародні організації. Також активно працює Національна школа суддів України, яка організовує навчальні заходи та круглі столи для суддів з метою якісного вивчення та застосування КАСУ.

Проблемним є запровадження Єдиної судової інформаційної-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), роботу якої Державна судова адміністрація планувала розпочати 1 березня 2019 року. Оскільки програмне забезпечення не було готове та не всі суди України технічно  готові, дату запуску системи відклали. Хоча, насправді, вона є прогресивною, бо суди відходили б від паперового документообігу, а обмін документами між судами й учасниками процесу був би набагато швидшим.  

У порівнянні з минулими виборчими процесами, щодо цьогорічного законодавство кардинально не змінилося, що полегшило роботу суддів. 

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •