Facebook Twitter Youtube

Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: юрисдикція, справи, пов'язані з виборчим процесом, сфера праці та зайнятості населення

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

- юрисдикція

Спір, у якому особа з інвалідністю звернулася до Фонду соціального страхування щодо перерахунку розміру страхових виплат – грошових компенсацій, віднесено до адміністративної юрисдикції – постанова від 28 листопада 2018 року у справі № 405/5366/17.

Спір про зобов’язання відділу державної реєстрації актів цивільного стану внести зміни до актового запису щодо даних про національність позивача є цивільно-правовим.

Велика Палата Верховного Суду визначила такі критерії розмежування юрисдикції спорів: якщо оскаржуються неправомірні дії відділів реєстрації (наприклад, особа надала всі документи про підтвердження національності, а орган влади відмовив у підтвердженні цього факту) – такий спір належить до адміністративної юрисдикції, якщо позивач вимагає підтвердити національність – то це цивільний спір. Постанова від 23 січня 2019 року у справі № 807/45/17.

У цьомі спорі Міжнародна благодійна організація «Екологія – Право – Людина» звернулася до господарського суду з позовом до суб’єкта господарювання – ТОВ, у якому просила заборонити діяльність дельфінарію. Велика Палата Верховного Суду визначилася, що цей спір має розглядатися в порядку адміністративного судочинства постанова від 11 грудня 2018 року у справі № 910/8122/17.

- справи, пов'язані з виборчим процесом

Норми чинного законодавства не уповноважують ЦВК звільняти кандидатів від сплати грошової застави та надавати технічну допомогу з метою виправлення неточностей в поданих документах, а приписи ч. 2 ст. 19 Конституції України забороняють їй діяти на свій розсуд. Конституція України лише декларує право особи бути обраним, в тому числі і на пост Президента України, а спосіб реалізації цього права визначається спеціальним Законом – постанова від 17 січня 2019 року у справі №855/6/19.

Наявність у статуті громадської організації такого напряму діяльності, як спостереження за виборчим процесом, є однією з вимог до громадських організацій, які хочуть мати своїх офіційних спостерігачів на виборах – постанова від 29 січня 2019 року у справі № 855/11/19.

Спори, які виникли поза межами виборчого процесу або не стосуються виборчого процесу (проведення та підготовки виборів), не належать до виборчих спорів у розумінні КАС України, а тому визначення судової юрисдикції таких спорів та їх розгляд здійснюється в загальному порядку. Не допускається об’єднання в одне провадження кількох вимог, щодо яких законом визначена виключна підсудність різним судам – постанова від 4 лютого 2019 року у справі № 855/15/19.

- справи зі спорів у сфері праці, зайнятості населення, соціального захисту громадян, соціального захисту та зайнятості людей з інвалідінстю, соціальних послуг

При перерахунку пенсії позивача з 1 січня 2018 року відповідно до статті 63 Закону №2262-ХІІ на підставі Постанови КМУ №103 відсутні підстави для застосування механізму нового обчислення пенсії із застосуванням норм частини другої статті 13 Закону №2262-ХІІ, яка застосовується саме при призначенні пенсії. Тому при перерахунку пенсії змінною величиною є лише розмір грошового забезпечення, натомість відсоткове значення розміру основної пенсії, яке обчислювалося при її призначенні відповідно до наявної у позивача вислуги років, є незмінним рішення від 04 лютого 2019 року у справі № 240/5401/18.

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •