Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: справи з приводу адміністрування податків; зі спорів у сфері містобудування, реалізації публічної фінансової політики; особливості провадження у справах пов'язаних з виборчим процесом

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

 cправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства > реалізація податкового контролю

Запит податкового органу про надання відповідної інформації платником податків повинен визначати конкретні підстави, тобто, наявність чітко окреслених обставин, які свідчать про порушення платником податків податкового законодавства. Без повідомлення вказаних фактів платник податків не має об`єктивної можливості надати будь-які пояснення та їх документальне підтвердження – постанова ВС/КАС від 06.10 2020 у справі № 280/1475/19.

• справи зі спорів у сфері містобудування, планування та забудови територій, архітектурної діяльності

Закінчений будівництвом об’єкт, прийнятий в експлуатацію може бути примусово знесений в порядку, встановленому Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» згідно судового рішення, ухваленого за позовом визначеного цим законом суб’єкта владних повноважень, однак, не підлягає демонтажу відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» і розроблених на його виконання правил благоустрою – постанова КАС/ВС від 05.10.2020 у справі № 826/10813/16.

• особливості провадження у справах пов'язаних з виборчим процесом

Єдиним правильним способом унесення застави за кандидата в народні депутати України, висунутого політичною партією, є безготівковий переказ з банківського рахунку політичної партії на спеціальний рахунок ЦВК – постанова ВС/КАС від 09.10.2020  у справі № 855/63/20.

• справи зі спорів у сфері реалізації публічної фінансової політики 

Положення Закону України «Про питну воду. Питне водопостачання та водовідведення» та Державних правил приймання не надають можливості при розробці та затвердженні Місцевих правил при визначенні ДК забруднюючих речовин у стічних водах споживачів, робити винятки для будь-кого під час розроблення та затвердження місцевих правил щодо визначення допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стічних водах споживачів –  постанова ВС/КАС від 20.09.2020 у справі № 400/1916/19.