Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: адміністрування податків; процесуальні питання; містобудування; землеустрій

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

• справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства > збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Законодавство не ставить у залежність виконання обов`язку щодо своєчасної сплати нарахованого єдиного внеску від наявності певних умов, у тому числі від фінансового стану платника. Несвоєчасна виплата заробітної плати і несвоєчасне перерахування єдиного внеску є порушенням чинного законодавства, за яке передбачена відповідальність – постанова ВС/КАС від 06.05.2020 у справі № 804/1290/16.

позиції, пов'язані з іншими процесуальними питаннями > інші процесуальні питання

Медичний висновок лікаря на стан сп’яніння, складений ним із застосуванням спеціальних знань з метою встановлення певних обставин і фактів, не є рішенням суб’єкта владних повноважень, що підлягає оскарженню за правилами КАС України – постанова ВС/КАС від 11.08.2020 у справі № 120/4189/19-а.

справи з містобудування, планування й забудови території, архітектурної діяльності

За результатами розгляду будь-яких основних питань, в тому числі про відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, у межах повноважень територіального органу Держгеокадастру цей орган має видавати відповідний наказ. Відповідно, такі рішення не можуть оформлятися листами у відповідь на клопотання заявника. Листи складаються лише у разі надання відповіді на звернення громадян – постанова ВС/КАС від 29.07.2020 у справі № 815/3774/17.

справи зі спорів у сфері землеустрою, державної експертизи землевпорядної документації, регулювання земельних відносин

Для цілей одержання додаткових джерел фінансування життєдіяльності військ (сил) для підтримання на належному рівні їх бойової та мобілізаційної готовності, військові частини вправі здійснювати господарську діяльність, у тому числі шляхом укладення з фізичними і юридичними особами відповідних договорів з вирощування сільськогосподарських культур на земельних ділянках, наданих військовим частинам у постійне користування. При цьому, порядок укладення таких договорів та надання дозволів фізичним та юридичним особам на використання земель оборони у сільськогосподарських цілях має визначатися Кабінетом Міністрів України – постанова ВС/КАС від 21.07.2020 у справі № 815/1784/18.