Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: громадський порядок; процесуальні питання; адміністрування податків; сфера праці й занятості

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

• позиції, пов'язані з процесуальними питаннями >процесуальні строки

При розгляді спорів з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби застосовуються строки звернення до суду, встановлені спеціальними законами. Якщо ці закони зазначених питань не врегульовують, то з врахуванням необхідності субсидіарного застосування законів про працю суди повинні виходити зі строків звернення до суду, визначених частиною першою статті 233 Кодексу законів про працю України – постанова ВПВС від 02.07.2020 у справі № 9901/561/19.

• справи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України > справи зі спорів у сфері дорожнього руху; транспорту та перевезення пасажирів

Визнання вини у вчиненні порушення ПДР за відсутності інших доказів не може бути достатнім доказом такого порушення – правова позиція ВС/КАС від 08.07.2020 у справі № 177/525/17.

Доставлення затриманого транспортного засобу для зберігання на спеціальний майданчик дозволяється лише у випадку, якщо транспортний засіб суттєво перешкоджає дорожньому руху – постанова ВС/КАС від 24.06.2020 у справі № 686/14075/16-а.

• справи зі спорів у сферах праці, зайнятості населення, соціального захисту громадян, соціального захисту та зайнятості людей з інвалідністю, соціальних послуг>загальнообов'язкове державне страхування, у тому числі пенсійне страхування осіб, звільнених з публічної (військової) служби

Велика Палата Верховного Суду залишила без змін рішення ВС/КАС у зразковій справі щодо видачі довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії військовослужбовцям. 24.06.2020 Велика Палата Верховного Суду прийняла остаточне рішення щодо додаткових видів грошового забезпечення, які враховуються при перерахунку пенсій військових пенсіонерів – постанова ВПВС  від 24.06.2020 у справі № 160/8324/19. 

 справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства>справи зі спорів щодо реалізації податкового контролю (перевірки, звірки, податкова звітність)

Лист довільної форми, адресований контролюючому органу, з повідомленням про подання податкової звітності помилково не може вважатися податковою звітністю в розумінні вимог ПК України – постанова ВС/КАС від 24.02.2020 у справі № 520/1186/19.