Результати апеляційного перегляду справи про оскарження Порядку погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Яни Глущенко, суддів Олени Пилипенко, Володимира Мельничука розглянула апеляційні скарги Кабінету Міністрів України, Пенсійного фонду України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 12 листопада 2019 року в адміністративній справі № 640/5248/19.

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява фізичної особи, у якій просила суд визнати протиправною та скасувати постанову Кабінету Міністрів України № 649 від 22 серпня 2018 року, якою затверджено Порядок погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду.

За доводами позивача вказана постанова в частині затвердження Порядку є протиправною, не відповідає Конституції України та законам України, як правовим актам вищої юридичної сили з тих підстав, що обов’язковість виконання судових рішень визначена чинним законодавством України, а порядок примусового виконання судових рішень встановлений Законом України «Про виконавче провадження».

Як вказує позивач у своїй позовній заяві, оскаржуваний Порядок визначає механізм погашення заборгованості, що утворилася внаслідок нарахування (перерахунку) пенсійних виплат на виконання судових рішень, за кошти в межах бюджетних призначень Пенсійному фонду України на цю мету; передбачає ведення реєстру судових рішень щодо погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішенням суду та перевірку обґрунтованості суми, що підлягає виплаті. З цих підстав позивач вважає, що оскаржуваний Порядок визначає інші послідовність і порядок дій щодо виконання судових рішень боржником, ніж встановлені законодавством.

Суд першої інстанції повністю задовольнив адміністративний позов. Не погоджуючись із цим рішенням, КМУ та ПФУ подали апеляційні скарги.

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду залишила апеляційні скарги без задоволення, проте змінила резолютивну частину рішення суду першої інстанції та зазначила: «Визнати протиправними та нечинними пункти 1 та 2 постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 року № 649 «Питання погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду».

Текст постанови й Порядку погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС