Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: справи зі спорів з приводу адміністрування податків; справи зі спорів у сфері публічної служби та у сфері містобудування

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

- справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням податкового законодавства > справи зі спорів щодо реалізації податкового контролю (перевірки, звірки, податкова звітність) 

Нормами ПК України передбачено право платника податків надати контролюючому органу документи, які були відсутні під час перевірки – постанова Верховного Суду від 01.04.2020 р. у справі №640/637/19.

За відсутності доказів виконання ДПІ всіх дій, передбачених для встановлення місцезнаходження платника податків, анулювання реєстрації платника ПДВ є протиправним – постанова Верховного Суду від 03.04.2020 р. у справі № 826/3221/16.

- справи зі спорів у сфері публічної служби, її проходження, звільнення, а також соціальний захист у сфері публічної служби > проходження служби, звільнення, проблемні питання

Матеріальна відповідальність військовослужбовця за нестачу наступає лише у разі передачі йому під звіт цих матеріальних цінностей, а не в наслідок його мовчазної згоди щодо збереження майна – постанова Верховного Суду від 25.03.2020 р. у справі № 814/2281/16.

- справи зі спорів у сфері містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності

Відсутність реалізації компетентними органами своїх повноважень щодо встановлення меж міста не свідчить про фактичну відсутність таких меж постанова Верховного Суду від 03.03.2020 року у справі № 367/6388/16-а.