Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: позиції, пов'язані з процесуальними питаннями; справи зі спорів у сфері реалізації публічної фінансової політики, зі спорів з приводу адміністрування податків

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

- позиції, пов'язані з процесуальними питаннями > процесуальні строки

Застосування строків звернення до адміністративного суду у спорах, що виникають із пенсійних правовідносин, не може слугувати меті відмови у захисті порушеного права (права на призначення пенсії за віком) та, відповідно, легалізації триваючого правопорушення з боку держави в особі компетентних органів – постанова Верховного Суду від у справі №1840/3344/18.

Правова позиція Верховного Суду щодо надання оцінки судом поважності причин пропуску строку на апеляційне оскарження – постанова Верховного Суду від 13.02.2020 р. у справі № 826/4679/18.

- справи зі спорів у сфері реалізації публічної фінансової політики 

Верховний Суд сформулював правову позицію щодо зняття експортних операцій з валютного контролю шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог – постанова Верховного Суду від 31.01.2020 р. у справі № 1340/3649/18.

- справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням податкового законодавства > справи зі спорів щодо погашення податкового боргу за зверненням органів доходів і зборів 

Встановлення наявності готівки та її вилучення відбувається на підставі судового рішення працівниками податкового органу за місцем діяльності платника податків  постанова Верховного Суду від 28.05.2019 р. у справі № 808/2916/16.

Контролюючий орган може звернутися до адміністративного суду з позовом про стягнення податкового боргу з платників податків із дотриманням відповідних умов, встановлених п. 95.2 ст.95 Податкового кодексу України, які надають право на примусове стягнення податкового боргу – постанова Верховного Суду від 30.01.2020 р. у справі № 0940/2276/18