Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: юрисдикція; інші процесуальні питання; сфера праці, адміністрування податків, забезпечення громадського порядку

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

- юрисдикція

Акт опису майна ДПС не підлягає оскарженню в порядку адміністративного судочинства та не підпадає під судову юрисдикцію взагалі, так як не є рішенням суб’єкта владних повноважень у розумінні Кодексу адміністративного судочинства України – постанова Верховного Суду від 13.02.2020 р. у справі № 560/495/19.

- позиції, пов'язані з процесуальними питаннями > процесуальні строки

Строк оскарження вимоги (рішення) з єдиного внеску в адміністративному та судовому порядку становить 10 календарних днів з дня отримання рішення – постанова Верховного Суду від 12.02.2020 у справі № 480/1192/19.

- справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням податкового законодавства > справи зі спорів щодо реалізації податкового контролю

Платники при складанні податкової декларації з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів зобов`язані декларувати всю суму плати, обчислену та зазначену суб`єктами лісових відносин у виданих ними спеціальних дозволах, незалежно від обсягів вирубки, зокрема у разі недосягнення повного об`єму заготовленої деревини, вказаної у відповідному лісорубному квитку – постанова Верховного Суду у справі № 825/623/16.

- справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням податкового законодавства > ПДВ 

Набрання законної сили рішенням суду апеляційної інстанції, яким скасовано податкове повідомлення-рішення про відмову у бюджетному відшкодуванні з податку на додану вартість, є підставою для виконання податковим органом приписів абз. 2 п. 200.15 ст. 200 Податкового кодексу України – постанова Верховного Суду від 07.02.2020 р. у справі № 0870/4452/12.

-  справи зі спорів з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням податкового законодавства > податок на нерухоме майно

Статус будівлі промисловості не може бути достатньою підставою для звільнення від оподаткування – постанова Верховного Суду від 17.02.2020 р. у справі № 820/3556/17.

- справи зі спорів у сферах праці, зайнятості населення, соціального захисту громадян, соціального захисту та зайнятості людей з інвалідністю, соціальних послуг > справи зі спорів щодо праці, зайнятості населення (крім зайнятості людей з інвалідністю) 

Накладення органом Держпраці штрафу на підприємство ґрунтується на законі, оскільки укладені з фізичними особами договори про надання послуг мають ознаки трудових – постанова від 06.02.2020 р. у справі № 0840/3690/18.

При вирішенні питання щодо звільнення працівника з займаної посади у зв’язку з призовом на строкову військову службу слід керуватися спеціальним законодавством, яке встановлює додаткові гарантії для зазначеної категорії громадян – постанова Верховного Суду від 22.01.2020 року у справі № 807/798/16.

- справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України > справи зі спорів у сфері дорожнього руху

Ненадання інспектором можливості реалізувати клопотання особи про надання правової допомоги під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, є підставою для скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення – постанова Верховного Суду від 18.02.2020 р. у справі № 524/9827/16-а.