Колегія суддів розглянула апеляційну скаргу на рішення про призначення судової лінгвістичної експертизи усного мовлення ТОВ «Новини 24 години» (логотип «Newsone»)

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Ігоря Федотова й суддів Наталії Єгорової, Євгена Сорочка розглянула апеляційну скаргу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 11 вересня 2019 року в адміністративній справі №640/3303/19.

ТОВ «Новини 24 години» звернулося з позовом, у якому просило суд визнати протиправним і скасувати рішення Нацради України з питань телебачення і радіомовлення. У ньому йшлося про результати позапланової виїзної перевірки ТОВ «Новини 24 години» (логотип «Newsone»).

Окрім цього документа, позивач просив суд визнати протиправним і скасувати розпорядження Нацради про усунення порушень законодавства та сплату штрафу.

У судовому засіданні в ОАСК представники сторін під час надання пояснень по суті спору вдалися до семантичного розуміння понять: «заклики до розв’язування агресивної війни»; «пропаганда до розв’язування агресивної війни»;  «розпалювання національної ворожнечі»; «розпалювання расової ворожнечі»; «розпалювання релігійної ворожнечі»; «розпалювання національної ненависті»; «розпалювання расової ненависті»; «розпалювання релігійної ненависті». Крім того, представник відповідача наголосила, що окремі висловлювання, наприклад: «я уверенна»; «подчеркиваю»; «абсолютно убежден»; «не случайно»; «любой … ветеран» – спрямовані на формування бажання діяти, використовуючи методи мовленнєвого маніпулювання свідомістю, впливу на психіку чи підсвідомість, програмуючи агресивну поведінку.

Для того, щоб з’ясувати, чи є ознаки підтекстового (двоякого) тлумачення слів і висловлювань в усному мовленні осіб, чи містяться в мовленні публічної особи заклики (висловлювання) до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі й ненависті, представник позивача подав клопотання про призначення лінгвістичної експертизи.

Окружний адміністративний суд міста Києва 11 вересня 2019 року постановив ухвалу про призначення судової лінгвістичної експертизи усного мовлення й зупинення провадження у цій справі до одержання результатів експертизи.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, за результатами розгляду якої колегія суддів Шостого ААС відмовила в її задоволенні, а ухвалу суду першої інстанції залишила без змін.

ПРЕССЛУЖБА Шостого ААС