Колегія суддів розглянула апеляційні скарги голови ліквідаційної комісії та Міністерства культури України

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Анатолія Степанюка та суддів Людмили Губської, Оксани Епель розглянула апеляційні скарги голови ліквідаційної комісії та Міністерства культури України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 4 вересня 2019 року в адміністративній справі № 640/14586/19.

Обставини справи: релігійна організація «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» звернулася до суду з позовом до Мінкультури. У ньому просила визнати протиправними й скасувати реєстраційні дії міністерства. Останні внесли до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань записи про:

- перебування релігійної організації у стані припинення;

- внесення відомостей про Київську патріархію УПЦ КП інформації про фізичну особу як про голову комісії з припинення або.

Представник позивача 2 вересня 2019 року подав заяву про забезпечення позову: просив заборонити вчиняти будь-які дії щодо управління та розпорядження майном релігійної організації, а також щодо припинення або ліквідації релігійної організації.

ОАСК задовольнив заяву про забезпечення позову 4 вересня 2019 року.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням, голова ліквідаційної комісії подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу суду та винести нове рішення, яким відмовити у задоволенні заяви про забезпечення позову. Крім того, не погоджуючись зі згаданою ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва, Мінкультури України подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати її.

11 листопада 2019 року колегія суддів Шостого ААС задовольнила апеляційні скарги голови комісії та Міністерства культури України. Ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 вересня 2019 року – скасовано. Також прийнято нову ухвалу, якою у задоволенні клопотання релігійної організації «Київська Патріархія Української Православної Церкви Київського Патріархату» про забезпечення позову – відмовлено.

Пресслужба Шостого ААС