Правові позиції Верховного Суду. Оновлення: юрисдикція, справи зі спорів у сфері публічної служби (прокурори)

Правові позиції Верховного Суду – це інформаційний розділ, у якому ми публікуємо короткий зміст правової позиції або висновок Верховного Суду та посилання на відповідне рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Останні оновлення в категоріях адміністративних справ:

юрисдикція

Одеська регіональна служба державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті звернулася до господарського суду з позовом до ТОВ СП «Нібулон» про стягнення заборгованості за надані ветеринарно-санітарні послуги. Велика Палата Верховного Суду вважає, що цей спір – публічно-правовий, має вирішуватися за правилами адміністративного судочинства – постанова від 26 лютого 2019 року у справі № 915/478/18.

Спір з органом місцевого самоврядування щодо оформлення права на земельну ділянку під спорудою є способом захисту цивільних прав та інтересів – постанова від 3 квітня 2019 року у справі № 921/158/18.

Прокурори під час досудового розслідування не здійснюють публічно-владних управлінських функцій, а тому їхні дії оскаржуються виключно за правилами КПК України – постанова від 10 квітня 2019 року у справі № 808/390/18.

Вирішуючи питання юрисдикційної належності справи, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що спір у частині вимоги про скасування рішення державного реєстратора про реєстрацію права оренди земельної ділянки не є спором між учасниками публічно-правових відносин, оскільки відповідач, приймаючи оскаржуване рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно (право оренди на спірну земельну ділянку), не мав публічно-правових відносин саме з позивачем – постанова від 20 березня 2019 року у справі № 587/2110/16-ц.

Позивач звернувся до адміністративного суду із позовом, у якому просив визнати протиправними дії міської ради щодо прийняття окремих пунктів рішення та скасувати зазначені пункти. Велика Палата Верховного Суду визначаючи юрисдикцію спорів щодо оскарження рішень міськради про надання земельних ділянок в оренду виходила з того, що позивач оскаржував окремі пункти ненормативного акта органу місцевого самоврядування про відмову в поновленні договору оренди земельної ділянки, яка є комунальною власністю, а міськрада під час здійснення повноважень власника землі є рівноправним суб’єктом земельних відносин. Отже, виник спір про цивільне право, і подальше оспорювання права оренди на спірні земельні ділянки не має вирішуватися за правилами адміністративного судочинства – постанова від 3 квітня 2019 року у справі № 727/1002/17.

Велика Палата Верховного Суду висловилась про правові наслідки та повноваження органів місцевого самоврядування щодо надання дозволу на розробку проекту землеустрою – постанова від 23 січня 2019 року у справі № 308/10112/16-а .

- справи зі спорів у сфері публічної служби, її проходження, звільнення, а також соціальний захист у сфері публічної служби > Прокурори

Бездіяльність Кабінету Міністрів України протягом тривалого часу, а саме неприйняття рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, призвела до неможливості пенсійними органами провести перерахунок пенсій працівникам прокуратури та численних звернень пенсіонерів до суду щодо оскарження таких дій територіальних управлінь Пенсійного фонду України. Обираючи ефективний спосіб захисту порушеного права позивача, суди попередніх інстанцій правильно зобов’язали Кабінет Міністрів України вжити заходів і прийняти рішення про встановлення порядку та умов перерахунку пенсій працівникам прокуратури, яке він мав прийняти ще до 25 січня 2015 року – постанова від 24 квітня 2019 року № 826/8546/18/