Колегія суддів розглянула адміністративну справу за позовом до кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського

17 квітня 2019 року колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Галини Земляної, суддів Юлії Ісаєнко та Ігоря Лічевецького розглянула адміністративний позов офіційного спостерігача за виборами Президента України 2019 у територіальному виборчому окрузі № 221 від Громадської організації «Українська Асоціація Акціонерів» Андрія Хілька до кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського у справі № 855/119/19.

Позивач просив суд визнати протиправними дії відповідача, які порушили виборче законодавство щодо передвиборної агітації за участі іноземного громадянина. За межами України 12 квітня 2019 року відбулася приватна зустріч відповідача з чинним Президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі, у приміщенні Єлисейського Палацу, яка була висвітлена, на думку позивача, як  агітаційна інформація на сайті ze.2019.com.

Позивач вважав, що висвітлення цієї зустрічі є неправомірним, яке порушує принципи відкритості та законності виборчого процесу, нечесною агітацією з привілеями.

Також просив суд визнати протиправними дії щодо використання особистої сторінки у фейсбуці «Володимир Зеленський» як під час виконання обов'язків директора ТОВ «Квартал 95» у 2017-2018 роках, так і у 2019 році як кандидата на пост Президента України, що прямо заборонено Законом.

У зв’язку з цим позивач просить суд зобов’язати відповідача видалити з сайту ze.2019.com всю інформацію щодо зустрічі з Президентом Франції Еммануелем Макроном і  припинити користуватися чинною особистою сторінкою у фейсбуці «Володимир Зеленський» до моменту проголошення результатів виборів Президента України.

Заразом зобов’язати відповідача не проводити зустрічі з іноземними громадянами поза межами закордонного виборчого округу (посольства, консульства, військової частини тощо) під час перебування за кордоном як суб’єкта виборчого процесу.

Колегія суддів Шостого ААС відмовила у задоволенні адміністративного позову офіційного спостерігача за виборами Президента України у територіальному виборчому окрузі 221 від ГО «Українська Асоціація Акціонерів».

ПРЕС-СЛУЖБА Шостого ААС