Facebook Twitter Youtube

Колегія суддів Шостого ААС розглянула адміністративну справу за позовом кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко до кандидата на пост Президента України Петра Порошенка

20 лютого колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Людмили Губської, суддів Анатолія Степанюка та Олени Карпушової розглянула адміністративну справу № 855/41/19 за позовом кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко до кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

Позовні вимоги стосувалися визнання протиправними дій кандидата на пост Президента України Петра Порошенка щодо проведення передвиборної агітації та встановлення факту використання інших коштів, крім коштів свого виборчого фонду, при фінансуванні передвиборної агітації.

Позивач обґрунтовував свої вимоги тим, що Петро Порошенко на Всеукраїнському громадському форумі «Відкритий діалог» 09 лютого 2019 року публічно проводив передвиборну агітацію, презентував свою передвиборну програму кандидата на пост Президента України та закликав підтримати його на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, що є порушенням установленого Законом України «Про вибори Президента України» порядку ведення передвиборної агітації та недотриманням принципу рівності прав та умов участі у виборчому процесі.

Представник позивача наголошував, що порушення норм чинного законодавства пов’язано передусім з тим, що на Всеукраїнському громадському форумі «Відкритий діалог» 09 лютого 2019 року було заявлено про виступ Президента України Порошенка Петра Олексійовича, а не про виступ кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

Представник відповідача заперечував проти позову з тих підстав, що витрати на проведення заходу були оплачені за рахунок коштів виборчого фонду з поточного рахунку, відкритого 08 лютого 2019 року. Відкриття поточного та накопичуваного рахунків, рух коштів по ним були підтвердженні відповідними документами.

Колегія суддів відмовила у задоволенні адміністративного позову кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко, оскільки на підтвердження руху коштів по  рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України Петра Порошенка, відповідач надав виписку з цього рахунку. Крім того, колегія суддів не прийняла доводи представника позивача щодо порушення рівності виборчого права: позивач, орендуючи те ж саме приміщення, що і відповідач, а саме спортивний комплекс «Атлет», з метою проведення власної агітації, вважав, що був поставлений у нерівні умови щодо оплати оренд, проте не надав належних доказів існування різниці між сумами оплати з урахування часу проведення заходу, калькуляції ціни на оренду чи інших факторів, що можуть впливати на ціну оренди. Наявність певної різниці в ціні за оренду не може свідчити про неоднакове застосування чи порушення Закону України «Про вибори Президента України». Також відкритою була акредитація преси на форум і жодної заборони на проведення трансляції цього заходу не було. У такому випадку проведення трансляції є правом засобів масової інформації.

ПРЕС-СЛУЖБА Шостого ААС 

Зателефонувати до суду   • 044 254 21 99 • 097 517 67 65 •