У Шостому ААС відбувся семінар з розгляду виборчих спорів. Основні робочі матеріали

У Шостому апеляційному адміністративному суді відбувся семінар з розгляду виборчих спорів для суддів першої інстанції. Серед учасників, окрім суддів окружних адміністративних судів, були присутні помічники суддів, адвокати, студенти та представники IFES (The International Foundation for Electoral Systems).

Семінар розпочався привітальними словами голови Шостого ААС Андрія Горяйнова, заступника голови Центральної виборчої комісії Олега Конопольського, заступника директора тестологічного центру Національної школи суддів України, судді Вищого адміністративного суду України у відставці Михайла Цуркана.

Основні тези семінару

Начальник юридичного відділу Центральної виборчої комісії Андрій Краснощок розповів про орієнтовний план виборів Президента України (завантажити тези).

Суддя Олена Губська разом із заступником голови Шостого ААС Євгеном Мєзєнцевим висвітлили питання територіальної та інстанційної юрисдикції виборчих спорів (завантажити презентацію).

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ірина Желтобрюх акцентувала увагу на особливостях розгляду спорів у виборчих справах.

Судді Шостого ААС Світлана Шелест та Олена Губська для учасників семінару проаналізували актуальну судову практику у виборчих спорах (завантажити тези).

Керівник апарату Шостого ААС Ірина Герасименко розповіла про досвід та проблемні питання в організація роботи суду під час виборчого процесу (завантажити презентацію).

Заступник голови суду Євген Мєзєнцев поділився з колегами порадами у спілкуванні з представниками ЗМІ: важливу інформацію говорити спочатку; вести діалог чітко і лаконічно; ніколи не відмовляти в коментарі та наданні відповіді.

Ми дякуємо всім учасникам та спікерам за активну дискусію та цікаві питання. Пропонуємо завантажити спеціальний випуск онлайн-видання Шостого ААС «PROправо», який підготували суддя Світлана Шелест та помічниця судді Марія Драч спеціально для семінару з розгляду виборчих спорів.

Прес-служба Шостого ААС